no

Pass på hverandre

29.03.2020

Jeg ønsker at alle holder seg friske og tar vare på hverandre. Det er mye man kan finne på hjemme, og vi må alle passe ekstra på nå. 

Les en bok, se film, spill sjakk, hør musikk, lag mat, tren hjemmefra (kanskje du kan følge et fysioterapi program, eller en treningsøkt online?), prøv ut yoga og meditasjon, gå en tur i skogen, ta en fisketur, hør artister online, bestill mat online, ha tid sammen, og lev mest mulig normalt. Det hjelper å ha faste, daglige rutiner. Det hjelper å redusere tiden foran TV og laptop når det gjelder nyhetssendinger. 

Hjelp andre med å handle mat, gi mat til de som ikke har penger, si ifra til helsepersonell og kommunen om du kan hjelpe til med noe. Og hold motet oppe! Det kommer stadig mer og mer informasjon om hvordan alle kan få hjelp, og om krisepakker. 

Noen jobber og passer på at vi andre har det bra, og barna deres er i barnehage og skole. Vi er heldige som har så mange som står på og får kontroll på coronavirus situasjonen. De voksne vet hva de gjør og står skikkelig på nå! Vi kan være veldig stolte av de og alt de gjør!

Det er mange som er alene nå, som er redde og føler på redsel. Det kan hjelpe å finne noe meningsfullt å fylle dagene med for å distrahere seg vekk fra vonde inntrykk og tanker. Man kan lage en ekstra timeplan i tillegg til hjemmeskolen eller hjemmekontoret. Hva med å fylle den ekstra tiden med kreative interesser, som skriving (skrivekurs, skrive dikt), språkkurs, maling, fargelegging, musikk, skrive brev, sying eller matlaging? Om du har internett, så finnes mange gratiskurs på Youtube. 

Man kan lage musikklister eller lister med filmer som gjør humøret bedre. Når frykten er sterk kan det være vanskelig å huske hva man skal gjøre for å få det bedre, så ha klar en liste over gode ting du kan gjøre for å komme i bedre humør. Å holde fokus på noe som er positivt, kan skyve vonde tanker og inntrykk vekk. Selv om det kommer tilbake, kan du få mer kontroll ved å distrahere tankene til noe bra og da kan du merke at følelsene også blir enklere å føle på. Å holde planer til like klokkeslett og dager, gjør at dagene går fortere og man får mindre tid å være redd på. Da kan en glede seg til lyspunktene som man har planlagt hver dag.

Det er mange barn og unge som ikke har det bra. Om du eller noen du kjenner trenger å snakke, er alarmtelefonen døgnåpen:

https://www.116111.no/


Barn og unge kan også kontakte oss psykologer:

www.ledigpsykolog.no


Andre råd til barn, ungdom og gravide:

https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta/rad-for-gravide-barn-og-ungdom/


Informasjon oppdateres fortløpende.